Leestijd 3 - 4 min
Directeuren JJI de Hartelborgt en het Kompas College: samen in gesprek met jongeren
Eén jeugdraad waarin jongeren meepraten over de leefgroep en school
Directeuren Jolita de Veth van justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt en Jeffrey Gibbs van het Kompas College in Spijkenisse koesteren hun gezamenlijke jeugdraad. Ook collega Surin Paltan schuift altijd aan.

Bas verblijft nu zo’n tweeënhalf jaar in justitiële jeugdinrichting de Hartelborgt in Spijkenisse en haalde op het Kompas College zijn vmbo-diploma. Als vrijwillige ‘bijbaan’ is hij lid van de jeugdraad, waarin hij meepraat over het reilen en zeilen in de instelling én op school.

Eén jeugdraad

“We hebben één jeugdraad waarin we met jongeren praten over de leefbaarheid op de groepen en over hoe het gaat in de klas”, legt directeur Jolita uit. Zij vindt het vanzelfsprekend dat naast een medezeggenschapsraad voor medewerkers ook een vergelijkbaar medezeggenschapsorgaan is voor jongeren. “Natuurlijk willen we luisteren naar onze jongeren.”

“We doen het voor onze leerlingen”, beaamt Jeffrey Gibbs, directeur van het Kompas College. “In de jeugdraad horen we uit de eerste hand of we de juiste dingen doen in de ogen van leerlingen. Dat kunnen we meenemen in hoe we werken.” Niet dat alle wensen altijd worden gehonoreerd. “Maar dan kun je in de jeugdraad goed uitleggen waaróm je andere keuzes maakt en inzicht geven.”

Ontwikkelkansen

Juist omdat de instelling en school samen een dagprogramma aanbieden aan jongeren, vindt Jeffrey het niet meer dan logisch dat er één jeugdraad is. Veel onderwerpen raken zowel de leefgroep als de school.

Elke zes weken gaan Surin, Jolita en Jeffrey in gesprek met de jeugdraad. Voor elke bijeenkomst vraagt Bas aan zijn medebewoners op de leefgroep naar hun wensen en gesprekspunten en nadien vertelt hij wat er allemaal besproken is. Heel professioneel dus.

Jolita: “De jeugdraad biedt ook ontwikkelkansen voor jongeren. Ze leren vergaderen en hun mening uiten. En ook rekening houden met andere ideeën in de groep. Maar de jeugdraad is ook heel leerzaam voor ons. Zeker in een gesloten instelling als de onze, krijg je snel blinde vlekken. De jeugdraad houdt ons scherp. Dat koesteren we.”

Wat staat er op de agenda?

Waar gaat het dan zoal over in de jeugdraad? Bas: “Zelf wil ik mijn havodiploma halen, maar er waren niet genoeg leerkrachten om alle vakken te geven. Dat hebben we ook in de jeugdraad besproken en daar is een passende oplossing voor gekomen.”

Voor het idee ontstaat dat Bas persoonlijke onderwerpen inbrengt, dat is niet zo. Het gaat echt vooral over onderwerpen die de groep belangrijk vindt, zoals de invulling van vakanties. “We hebben inspraak in welke activiteiten we dan doen”, legt Bas uit. Jeffrey: “Ook onze nieuwe barberopleiding is er gekomen dankzij de jeugdraad. Die vroeg ernaar en heel mooi dat het is gelukt.”

Voeding is een terugkerend onderwerp. Veel jongeren willen graag meer vlees en ‘ongezonde’ producten. “Daar kunnen we niet altijd op ingaan”, legt Jolita uit. “Maar jongeren hebben wel inspraak in de bestellijst voor onder meer snacks.”

Verbeterpunten

Helaas lukt het niet altijd om elke leefgroep vertegenwoordigd te laten zijn in de jeugdraad. “Niet alle jongeren zien het belang of hebben er vertrouwen in dat we iets doen met hun inbreng”, weet Jolita. Duidelijk maken dat je wél invloed kunt hebben, blijft dus nodig.

Ook kan de voorbereiding op de jeugdraadbijeenkomst nog wat strakker, vindt Jeffrey. “In de ideale situatie halen jeugdraadleden bij alle leefgroepen agendapunten op die we goed voorbereiden. Dat lukt nog niet altijd. Ook kunnen wij als school nog meer aandacht besteden aan het betrekken van leerlingen bij het maken van hun ontwikkelingsperspectief.”

Verbinding MR

Het Kompas College verbindt de jeugdraad ook met de medezeggenschapsraad. “Bas is ook wel eens aangeschoven om vanuit de leerlingen iets te vertellen”, vertelt hij. “Ook sluit een collega van de Hartelborgt bij ons aan, om het perspectief van de groepsleiders te horen.”

▶︎ In de volgende koerskrant meer over medezeggenschap voor medewerkers en ouders.

Lees meer

Lees ook het artikel over de leerlingenraad van De Windvang dat eerder in het laatste jaarmagazine verscheen.

▶︎ klik hier om naar het artikel te gaan

auteur Anne-Marie Veldkamp