Leestijd 2 - 3 min
Bas kan de hele dag wel schilderen

Het lokaal van kunstenaar en docente Francine in het Kompas College heeft de sfeer van een écht atelier. Er is veel werk te zien van leerlingen, maar ook reproducties van kunstenaars die jongeren kunnen inspireren.
Op tafel ligt een flinke stapel kunstboeken om lekker in te bladeren, op de achtergrond klinkt rustgevende klassieke muziek en Bas (20) werkt verder aan zijn impressionistische schilderij.

Sandrien (links) en Francine (rechts)

“Ik zou de hele dag wel kunnen schilderen”, vertelt hij. Dat gaat helaas niet, maar het Kompas College en Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt waarvoor de school het onderwijs verzorgt, doen er veel aan om hun jongeren ook op creatief gebied veel mee te geven.
Om cultuureducatie naar ‘binnen’ te halen, maakten jongeren onlangs een virtuele tour door het Rijksmuseum, vertelt Sandrien. Zij is (mede)verantwoordelijk voor het vrijetijdsaanbod van de instelling. “Ook het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft een robot die je op afstand de collectie kan laten zien.”

Geslaagde exposities

Met een ingehuurde kunstdocent organiseert Sandrien wekelijks crea-avonden. “Jongeren kunnen hierop inschrijven en gaan in dit lokaal aan de slag. Ze kunnen werken met textiel of klei, tekenen of schilderen en ontdekken hier hun creatieve talenten.”
Dat levert werk op dat gezien mag worden. Dus organiseerde Sandrien afgelopen jaar een expositie in Spijkenisse. Ook van Bas was daar een schilderij te zien. In de Hartelborgt richtte hij daarnaast zelfs een complete tentoonstelling in, rondom het thema identiteit.
Met hulp van Francine lijstte Bas zelf zes tekeningen en drie schilderijen in, schreef en zong een lied met een klasgenoot, maakte hapjes en speechte bij de opening. Spannend, maar voor Bas een enorme stap in zijn zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling. De positieve reacties deden hem meer dan goed. “Ik lees elke dag nog even in het gastenboekje van de expositie.”
De kennismaking met schilderen smaakt naar meer: Bas wil graag beeldend kunstenaar worden en hoopt na zijn tijd in De Hartelborgt toegelaten te worden tot de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Je verhaal kunnen vertellen

Ook voor jongeren die geen kunstenaar willen worden, kunnen creatieve vakken veel opleveren. “Zij kunnen op een andere manier hun verhaal vertellen en plezier hebben in iets maken”, merkt Sandrien. “Op papier, doek of met klei kunnen leerlingen op een positieve manier hun emoties en frustraties uiten”, vult Francine aan.
Maar er is meer. Want al werkend in het kunstlokaal zie je zóveel bij jongeren. Francine: “Ik benoem altijd de positieve dingen die ik zie. Als iemand goed opruimt, om hulp vraagt, goed kijkt naar een kunstwerk, een probleem oplost, of kan reflecteren op zijn werk, is dat een compliment waard. Al werkend maken we bovendien allerlei thema’s bespreekbaar. En merk je dat er vaak al veel kennis in die hoofden zit.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Marieke Wijntjes
eerder verschenen jaarmagazine 2017-2018
relevante categorieën 21e eeuwse vaardigheden, integraal samenwerken